Scoala Trimitoare

Scoala Trimitoare

Reacoperim șura cu paie

Status: Fundraising

Cu acest proiect urmărim să salvăm o șură tradițională din lemn, să contribuim la menținerea unui meșteșug aproape uitat și să punem ”acoperișul de temelie” pentru tabăra de copii ”Satul, demult”, chiar în Munții Apuseni.

 

[ Show more ]
29.692592592593% Complete

8,017 RON

Sumă:

2

Galantomi:

46

Donații:

27,000 RON

Target:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Șura din Frunți

”E șură mare, bună, cu 2 poieți. Avea bătrânul Topor rânduieli acolo, cu două perechi de boi”
După aproximativ 80 de ani de când a fost acoperită ultima oară, a venit timpul să-i dăruim șurii noastre un nou acoperiș. Nici unul din bătrânii satului nu își mai amintește nici măcar când a fost mutată clădirea, ceea ce înseamnă că are, probabil, o vechime de peste 150 de ani. Cu toate acestea, lemnul de fag încă se ține bine și nu sunt probleme mari la structură, ceea ce face ca șura să merite să fie acoperită. Având în vedere că face parte dintr-un peisaj deloc alterat de viața modernă, fără drum de mașini sau curent electric, nu putem să o acoperim cu altceva decât cu paie, care se potrivesc perfect cu cadrul natural.

Acoperirea cu paie

”Am văzut că tu ai o unealtă ca o furcuță, bunicul avea una cu capul rotund, să nu se înpotmolească”
Suntem norocoși că în România încă se mai găsesc clădiri acoperite prin metode tradiționale și in situ, nu doar la muzee. În orice peisaj tipic al Munților Apuseni, unde agricultura părea să fie în perfectă comuniune cu natura , suntem obișnuiți să vedem o căsuță sau o șură acoperită cu paie. V-ați întrebat, însă, care e metoda prin care se acopereau aceste clădiri, a căror acoperiș era garantat 60 de ani? De unde venea materia primă, care nu este nici stuf și nici fân? Lucrând deja de peste 8 ani cu acoperișuri de paie, furând meseria de ici, de colo și din auzite, membri tineri ai Asociației Școala Trimitoare au acumulat destulă experiență pentru a putea începe, independent, un astfel de proiect de acoperiș. În acest fel, dăm mai departe și din cunoștințele acumulate, tuturor celor interesați de păstrarea vie a meșteșugurilor tradiționale.

Tabăra ”Satul, demult”

”E cea mai frumoasă zi din viața mea”
Auzind copiii strigând aceste cuvinte după ce au văzut o vâltoare, au urcat o oră pe deal și apoi au ajutat la fân, înțelegi că natura și activitățile fizice, cu unelte simple, pot fi îndeajuns pentru a-i bucura pe cei mici. Și da, sunt tot acei copii care acasă par că își doresc doar televizorul și tableta. Din aceste excursii în mediul rural, organizate ani la rând de echipa Școlii Trimitoare, s-a născut ideea înființării unei tabere ”școlare”, unde copiii să petreacă niște zile în cadrul natural superb al Apusenilor, dar să și învețe, ”pe pielea lor”, ce însemna viața la țară mai demult. Întorși din tabăra ”Satul, demult”, participanții vor știi ce înseamnă, în sensul bun, o viață simplă, nu ca înlocuitor al cotidianului, ci ca o alternativă.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=scoalatrimitoare&set=a.587869018396598

ASPECTE ORGANIZATORICE

Banii strânși prin această pagină de fundraising vor fi folosiți în felul următor (costurile sunt estimative)

paie lungi, nebalotate - 6.000 RON transport pe drumuri publice - 4.000 RON transport off-road, pâna la 900m altitudine - 2.500 RON material lemnos - 1.500 RON 3 mese/zi/20 de voluntari/12 zile - 12.500 RON cheltuieli neprevăzute - 500 RON